Anticipeer op aanhoudende droogte en garandeer de continuïteit van uw bedrijf met de recuperatie van regenwater

regenwaterrecuperatie

De perioden van droogte van 2017 en 2018 zijn nog niet gecompenseerd door de regenval van begin 2019. De buien zijn korter en intenser, maar de grond kan al deze liters water nooit binnen een paar minuten absorberen.  Hoe indrukwekkend ze ook mogen lijken, ze zijn niet in staat het niveau van het Belgisch grondwater te verhogen. Een oplossing voor eventuele watertekorten kan het opvangen en recupereren zijn van het regenwater. De manier waarop is uiteraard belangrijk! De Amerikaanse EPDM-membranen van VM Building Solutions zijn glad, koude-hitte bestendig (- 45  tot + 120°), ozon- en Uv-bestendig... Dat zijn nogal wat argumenten die een beetje aandacht verdienen.

Recuperatie van het regenwater

Tegenwoordig zijn Belgische bedrijven zich ervan bewust dat ecologie en economie hand in hand gaan. De recuperatie van regenwater is één van de beste manieren om hierin een evenwicht te bereiken.  Naast de ecologische argumenten zijn de economische zeker niet te verwaarlozen. Indien er bij periodes van droogte niet genoeg water ter beschikking is voor bedrijven die afhankelijk zijn van water voor bijvoorbeeld productie of veiligheid kan regenwaterrecuperatie een antwoord bieden op dit tekort aan water. Door van in het begin de juiste investeringen te doen is de continuïteit gewaarborgd en worden onvoorziene kosten vermeden.

Regenwater recupereren voor gebruik in het gesloten circuit brengt een bijna vanzelfsprekend ecologisch en economisch antwoord op deze vragen! Het Amerikaans EPDM-assortiment van VM Building Solutions heeft een glad oppervlak. Deze eigenschap vergemakkelijkt de doorstroming van regenwater via goten of overlopen om vervolgens in uw watertank verzameld te worden. Regenwaterrecuperatie is perfect voor sanitair (toiletten), buitentoepassingen (besproeien van tuinen en planten) of voor het onderhoud en schoonmaken van gebouwen (privé of industrieel) maar ook voor koeling of reiniging van machines.

Hoogwaardige dak materialen

De keuze van de waterdichting is belangrijk voor de kwaliteit én kwantiteit van gewonnen water. Daken gemaakt van inerte materialen, zoals EPDM, hebben een geschatte terugwinningsgraad van 80% van het totale regenwater. De berekening is eenvoudig. Op 10 liter water kunnen we 8 liter recupereren dankzij een dak bedekt met goede materialen. Deze berekening is ook afhankelijk van het oppervlak, het aantal en types waterafvoersystemen op het platte dak.  

Daarnaast kan het plaatsen van trechtervormige waterafvoeren met een kleinere diameter verhogen het vermogen om regenwater af te voeren. Het is daarom belangrijk om vanaf het begin te investeren in een geschikt product zoals EPDM en de juiste dak accessoires.

Investeren in een EPDM-dak maakt het mogelijk om meer regenwater te recupereren. Het kiezen van een kwalitatieve EPDM garandeert een effectieve en betrouwbare afdichting gedurende meer dan 50 jaar. De sterkte en flexibiliteit van EPDM is ideaal bij zware weersomstandigheden (regen en hagelbuien). Bescherm uw gebouw en onderneming, denk vooruit met het juiste waterdichtingssysteem. Win win over de hele lijn.